Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού (1 Ιουλίου)

αγιοι αναργυροιΒίος των Αγίων.
Το Ιερό συναξάρι μας διασώζει τρεις δυάδες Αγίων Αναργύρων με τα ονόματα αυτά. Τους Αγίους Αναργύρους που κατάγονται απο την Μικρά Ασία και εορτάζουν την 1η Νοεμβρίου, τους Αγίους Αναργύρους που κατάγονται απο τη Ρώμη, και εορτάζουν την 1η Ιουλίου, και τους Αγίους Αναργύρους που κατάγονται απο την Αραβία, και εορτάζουν την 17η Οκτωβρίου.
Η Ιερά Μονή μας κατέχει μικρά τμήματα Ιερών Λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, καταγόμενων απο την Ρώμη και εορτάζουν την 1η Ιουλίου.
Οι άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν κατά σάρκα αδέλφια και οι δύο σπούδασαν την ιατρική επιστήμη. Ονομάστηκαν Ανάργυροι, διότι δεν έπαιρναν χρήματα απο τις ιατρικές υπηρεσίες που προσέφεραν. Ήταν αγαπητοί απο όλους και δεν έκαμναν διακρίσεις ανάμεσα σε φτωχούς ή πλουσίους, σε Χριστιανούς ή ειδωλολάτρες. Και όταν αναγκάζονταν να πάρουν χρήματα, τότε τα διέθεταν σε φτωχούς ή τους υποδείκνυαν που να τα δώσουν.
Είχαν όμως την χάρη και την ευλογία του Θεού, να ενισχύεται η επιστήμη τους με την επέμβαση του ίδιου του Θεού. Ασθένειες που ήταν αδύνατον να γιατρευτούν, αυτοί με πολύ προσευχή κατάφερναν να αποσπάσουν το έλεος και την ευσπλαχνία του Θεού και οι ασθενείς θεραπεύονταν. Με τα μέσα δε της εποχής που είχαν προέβησαν και σε μεταμόσχευση κάτω άκρου.
Αυτό προκάλεσε την οργή και τον φθόνο των άλλων συναδέλφων τους, οι οποίοι τους κατηγορούσαν ως μάγους, πως ενεργούν με την δύναμη των δαιμόνων και πως με την δωρεάν προσφορά τους περισσότεροι ασθενείς πήγαιναν σ’ αυτούς.
Έτσι όταν οι Άγιοι πήγαν να συλλέξουν βότανα, οι συνάδελφοι ιατροί, τους έπιασαν και τους κατακρήμνισαν.
Συνεχίζουν όμως οι Άγιοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε όλους όσους επικαλούνται την βοήθειά τους, πρεσβεύοντας απευθείας στον Κύριο που τόσο αγάπησαν και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στους συνανθρώπους τους που έβλεπαν στα πρόσωπά τους Αυτόν που είπε «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ.κε΄, 40).
Είθε αυτοί οι ιατροί να πρεσβεύουν και να μας παρέχουν υγεία στο σώμα, αλλά πρωτίστως στην ψυχή.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε…

Ως θείοι θεράποντες, και ιατήρες βροτών, ανάργυρον βλύζετε, την θεραπείαν ημίν, Ανάργυροι ένδοξοι. Όθεν τους προσιόντας, τη σεπτή υμών σκέπη, ρύσασθε νοσημάτων, και παθών ανιάτων, Κοσμά και Δαμιανέ, Ρώμης βλαστήματα.

Advertisements