Αγίου Χαραλάμπους (10 Φεβρουαρίου)

αγιος χαραλαμποςΒίος του Αγίου.
Ο Άγιος Χαράλαμπος γεννήθηκε στη Μαγνησία της Αντιόχειας το έτος 99, στα Αποστολικά ακόμη χρόνια, μια που ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος ήταν εν ζωή.
Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες, αλλά λόγω της καταγωγής τους απο την Μικρά Ασία, ήρθαν σε επαφή με τους Αποστόλους που περιόδευαν στην περιοχή τους, και ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό. Έτσι ο Άγιος Χαράλαμπος διδάχτηκε την Χριστιανική πίστη και έγινε πρεσβύτερος απο τον Επίσκοπο Δημά, στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας.
Ως άλλος Ιωάννης βάπτιζε και καλούσε τους ανθρώπους σε μετάνοια στον ποταμό Μαίανδρο. Ήταν αυτός που εμψύχωνε και κρατούσε το πηδάλιο της Εκκλησίας της Μαγνησίας. Είχε αδιάκριτη αγάπη προς όλους, Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, γι’ αυτό είχε την εύνοια όλων, μέχρι που τον φθόνησε ο διάβολος.
Πότε τον συλλάμβαναν, πότε τον εκδίωκαν, πότε τον προστάτευαν, αλλά ποτέ δεν έχανε το θάρρος και την τόλμη να απολογείται με παρρησία μπροστά στους δικαστές του και να ομολογεί την πίστη του στον Τριαδικό Θεό. Γνώρισε τους μεγάλους διωγμούς του Τραϊανού, του Σεβήρου και άλλους κατά τόπου μικρότερους.
Όταν έπαρχος της Μαγνησίας ήταν ο Λουκιανός, συλλαμβάνεται, δικάζεται και φυλακίζεται, διότι ήταν Χριστιανός και μετέδιδε τον Λόγο του Θεού. Βασανίζεται και αφήνεται ελεύθερος.
Τον συλλαμβάνουν και πάλι, αλλά αυτή τη φορά τον βασανίζουν ακόμη περισσότερο, αφού έγδαραν τις σάρκες του.
Τον οδηγούν μπροστά στον Σεβήρο, αφού τον έσυραν με άλογα απο την Μαγνησία μέχρι την Αντιόχεια, για να δικαστεί. Ο Άγιος Χαράλαμπος δεν αρνείται την πίστη του, και περνά φρικτά βασανιστήρια. Τον δένουν, τον κρεμούν, τον καίνε, τον χτυπούν και τον παραδίδουν σε μια κοινή γυναίκα, ώστε να τον εξευτελίσουν. Το αποτέλεσμα όμως ήταν αντίθετο. Αυτή η γυναίκα πίστεψε στον Χριστό και έλαβε το βάπτισμα του μαρτυρίου.
Ο Σεβήρος θεωρώντας υπεύθυνο τον Άγιο Χαράλαμπο, για την μεταστροφή της κόρης του Γαληνής στην πίστη του Χριστού, δίνει εντολή να τον αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν ο δήμιος προλάβει να κατεβάσει το τσεκούρι, ο Άγιος παρέδωσε την Αγία του ψυχή σε ηλικία 113 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 10 Φεβρουαρίου.
Αυτού του γέροντος Αγίου Χαραλάμπους, η Ιερά μας Μονή έχει την μεγάλη ευλογία να κατέχει ένα μικρό τμήμα απο τα χαριτόβρυτα Άγια Λείψανά του.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε…

Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες, έλαμψας εν τω κόσμω, δια του μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων, την σκοτόμαιναν μάκαρ, διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.

Advertisements