Αγίου Μαξίμου Σάντοβιτς (6 Σεπτεμβρίου)

αγιος μαξιμος σαντοβιτςΒίος του Αγίου.
Ο Άγιος Μάξιμος καταγόταν απο τα Ζντένια της Αυστροουγγαρίας, σημερινή Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Σλοβακία. Γεννήθηκε το 1886 απο ευσεβείς  γονείς τον Τιμόθεο και την Χριστίνα.
Απο μικρός διδάχτηκε την πίστη στο Χριστό, και είχε πόθο να αφιερωθεί. Αλλά λόγω ότι οι γονείς του, όπως και όλη κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν δια της βίας να γίνουν Ουνίτες, παρακολούθησε κολέγιο ουνιτών και εισήλθε ως δόκιμος σε Ουνιτικό Μοναστήρι. Μέσα του όμως είχε αμφιβολίες για τη δομή και τα πιστεύω των Ουνιτών. Εγκαταλείπει την Μονή και  εγκαθίσταται στην Λαύρα του Ποτσάεφ της δυτικής Ουκρανίας.
Στο νέο τόπο της μετανοίας του, δοκιμάζεται στο αυστηρό τυπικό της Μονής. Ο Μητροπολίτης Κιέβου Αντώνιος τον παίρνει μαζί του ως υποταχτικό. Και ενώ είχε πόθο να ακολουθήσει τον μονήρη βίο, τελικά νυμφεύεται το 1911 με μια ευσεβή κοπέλα απο την Λευκορωσία, και ο Κιέβου Αντώνιος, αμέσως μετά τον χειροτονεί διάκονο και πρεσβύτερο.
Επιστρέφει στην πατρίδα του και πηγαίνει στο Κραμπ σε μια Ουνοκρατούμενη περιοχή και τελεί την πρώτη Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία. Συλλαμβάνεται αμέσως, φυλακίστηκε και πλήρωσε βαρύ πρόστιμο γι’ αυτή του την Ιεροτελεστία.
Ο Άγιος δεν πτοείται ούτε απελπίζεται. Συνεχίζει το έργο της ομολογίας και ελέγχει την πλάνη των Ουνιτών. Αυτοί των συλλαμβάνουν εκ νέου το 1912 και τον οδηγούν στις φυλακές του Λβωφ. Τον κατηγορούν ως άνθρωπο απεσταλμένο των Ρώσων, και πως εναντιώνεται στις αρχές της Ουνιτικής Εκκλησίας. Εκεί τον απομονώνουν, τον αφήνου νηστικό σε μια κρύα και υγρή φυλακή, τον χτυπούν αλύπητα και η υγεία του αρχίζει να κλονίζεται. Αθωώνεται το 1914.
Τον συλλαμβάνουν εκ νέου, αυτή τη φορά με την εγκυμονούσα σύζυγο και τους γονείς του, και τους φυλακίζουν στις φυλακές Γκόρλιτσε. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1914, του ανακοίνωσαν πως έχει καταδικαστεί σε θάνατο, και τον εκτελούν δια τουφεκισμού στην αυλή της φυλακής, μπροστά στους γονείς και την σύζυγό του, με την κατηγορία ότι είναι Ορθόδοξος Χριστιανός και όχι Ουνίτης.
Αργότερα το 1922, τα τίμια Λείψανά του μεταφέρθηκαν στην γενέτειρά του, Ζντένια, και ο τάφος του έγινε πηγή θαυμάτων και στήριγμα των Ορθοδόξων. Ενώ το 1994, αφού πρώτα στη συνείδηση των Ορθοδόξων καθιερώθηκε ως Άγιος και η επίσημος Εκκλησία της Πολωνίας, τον κατέταξε στο Αγιολόγιων.
Απο αυτόν τον Άγιο Μάρτυρα και Ομολογητή Μάξιμο, έχει την ευλογία η Ιερά μας Μονή, να κατέχει μικρό τμήμα Ιερού Λειψάνου του, που προσκόμισε ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως κ. Γεώργιος το 2011.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε…

Την πλάνην αφέμενος, των Ουνιτών νουνεχώς, τη πίστη προσέδραμες, την αληθή του Χριστού, Άγιε Μάξιμε, λύεις αιρετιζόντων, την αχλήν τοις σοις λόγοις, ίθυνας τον λαόν σου, προς νομάς αληθείας, αλλά και τοις τιμώσί σε, σκέπη γενήθητι.

Advertisements