Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13 Νοεμβρίου)

αγιος ιωάννης ο χρυσόστομοςΒίος του Αγίου.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 347. Ο πατέρας του στρατηγός Σεκούνδος πέθανε αμέσως μετά τη γέννησή του, και την επιμέλεια της ανατροφής του την ανέλαβε η μητέρα του Ανθούσα.
Σπούδασε στην Αντιόχεια κοντά στον ρήτορα Λιβάνιο και στην Αθήνα μαζί με τον Μέγα Βασίλειο, που τους συνέδεε μια ανυπόκριτος και ανιδιοτελής φιλία.
Σε ηλικία 34 ετών, το 381, χειροτονήθηκε απο τον Επίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο, διάκονος. Σε ηλικία 40 ετών, το 387, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος απο τον Επίσκοπο Αντιοχείας Φλαβιανό. Ο θείος ζήλος και η ευγλωττία που τον διέκρινε, δεν περνούσαν απαρατήρητα. Έτσι με απόφαση του αυτοκράτορα Αρκαδίου και του κλήρου, εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 397.
Δεν δίσταζε να καυτηριάζει και να ελέγχει κάθε εκτροπή απο την έννομη τάξη, χωρίς διακρίσεις στα πρόσωπα. Αυτό ήταν αιτία να εξοριστεί στη Βιθυνία, απο την θιγόμενη αυτοκράτειρα Ευδοξία και να καθαιρεθεί απο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο και 36 άλλους επισκόπους απο μια παράνομη σύνοδο.
Βλέποντας την αντίδραση του πιστού λαού ανακαλείται απο την εξορία το 402 και αποκαθίσταται στον Πατριαρχικό θρόνο. Αλλά το 404 κατάφερε και πάλι η αυτοκράτειρα Ευδοξία να τον εξορίσει στην Κουκουσό της Αρμενίας και απο εκεί στα Κόμανα του Πόντου, όπου και αφήνει την τελευταία του πνοή στις 14 Σεπτεμβρίου το 407. Λόγω της μεγάλης εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως η μνήμη του μετατέθηκε την 13η Νοεμβρίου.
Η Ιερά Μονή μας έχει την μεγάλη ευλογία να κατέχει ένα μικρό τμήμα απο τα χαριτόβρυτα Άγια λείψανα, αυτού του μεγάλου Αγίου, που με τους άλλους δύο μεγάλους Ιεράρχες, αποτελούν «τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου Θεότητος» και «τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας».

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος πλ. δ΄.

Η του στόματός σου καθάπερ πυρσός εκλάμψασα χάρις την οικουμένην εφώτισεν, αφιλαργυρίας τω κόσμω θησαυρούς εναπέθετο, το ύψος ημίν της ταπεινοφροσύνης υπέδειξεν, αλλά σοις λόγοις παιδεύων, πάτερ Ιωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε των Λόγω Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Advertisements