Αγίας Βαρβάρας Μεγαλομάρτυρος (4 Δεκεμβρίου)

αγια βαρβαραΒίος της Αγίας.
Η Αγία Βαρβάρα έζησε και μαρτύρησε τον 3ο αιώνα. Καταγόταν απο τα Γέλασσα της Ηλιούπολης, σημερινό Λίβανο. Πατέρας της ήταν ο τοπάρχης της Ηλιούπολης, Διόσκουρος και πρέπει να έμεινε ορφανή απο μητέρα όταν αυτή ήταν σε νεαρά ηλικία.
Ο πατέρας της για να την προστατέψει την έκλεισε σ’ έναν πύργο και την φρόντιζαν οι υπηρέτριες που ανέλαβαν την προστασία της, ενώ όταν έβγαινε είχε πάντοτε συνοδεία. Εκεί η Αγία Βαρβάρα κατηχήθηκε απο μια ευσεβή Χριστιανή γυναίκα και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, κρυφά απο τον πατέρα της.
Αφορμή για να γίνει γνωστό ότι είναι Χριστιανή, ήταν το νέο λουτρό που οικοδόμησε  πατέρας της, όταν αυτή ζήτησε αντί για δύο παράθυρα να έχει τρία.
Ο Διόσκουρος όταν έμαθε πως η κόρη του έδωσε εντολή να γίνουν τρία τα παράθυρα εις προτύπωση της Αγίας Τριάδος και πως είναι Χριστιανή, στην αρχή θέλησε να την μεταπείσει με λόγος και νουθεσίες ως φιλόστοργος πατέρας. Γιατί θεωρούσε πως ως τοπάρχης έπρεπε αυτός και η κόρη του να είναι πιστοί στην προγονική τους πίστη και να δίνουν το παράδειγμα. Δεν άργησε όμως να δείξει και το πραγματικό του πρόσωπο, αφού εξαπόλυσε ένα άγριο κυνηγητό εναντίον της, χωρίς να διστάσει να την οδηγήσει και ενώπιον του ηγεμόνα της περιοχής, Μαρκιανό.
Ο ηγεμόνας θαυμάζοντας την ομορφιά του σώματος και την ευφυΐα της, προσπάθησε να μεταπείσει την Αγία να προσκυνήσει τα είδωλα. Η Αγία παρέμεινε σταθερή στην πίστη του Νυμφίου Χριστού και δεν δέχτηκε να αλλαξοπιστήσει.
Την δένουν, την φυλακίζουν, την χτυπούν, την αφήνουν νηστική, της ξύνουν τις σάρκες, την διαπομπεύουν, και τέλος αφού δεν κατάφεραν να πτοήσουν το φρόνημά της, διατάζει ο ηγεμόνας να την αποκεφαλίσουν.
Το τραγικό είναι πως ο ίδιος ο πατέρας της ανέλαβε να κάνει τον δήμιο και αποκεφάλισε την κόρη του.
Τμήμα Ιερού λειψάνου της υπάρχει στην Ιερά Μονή μας, και όπως αυτή η Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα θέλησε να ομολογήσει την Τριαδικότητα του Θεού με την προτύπωση των τριών παραθύρων, την ομολογούμε οι πατέρες της Μονής καθημερινά, αναπέμποντας ευχαριστηρίους ύμνους στον Τριαδικό Θεό.
Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον…

Της Τριάδος την δόξαν ανακηρύττουσα, εν τω λουτρώ τρείς θυρίδας υπεσημήνω σαφώς, κοινωνίαν πατρικήν λιπούσα πάνσεμνε, όθεν ηγώνισαι λαμπρώς, ως παρθένος ευκλεής, Βαρβάρα Μεγαλομάρτυς. Αλλά μη παύση πρεσβεύειν, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

Advertisements