Αγίας Πρισκίλλης (13 Φεβρουαρίου)

αγιαΠρίσκιλλαΒίος της Αγίας.

Η Αγία Πρίσκιλλα κατάγεται απο την Ρώμη και ήταν σύζυγος του Ακύλα, το γένος Ιουδαίος, απο τον Πόντο της Μικράς Ασίας. Έζησαν στα Αποστολικά χρόνια και συνδέθηκαν με τον Απόστολο των Εθνών Παύλο.
Εργάζονταν ως σκηνοποιοί, και μάλιστα ήταν απο τους καλλίτερους τεχνίτες της εποχής εκείνης. Απο τον Πόντο βρέθηκαν στην Ρώμη, εξαιτίας του επαγγέλματός τους, και όταν εκδιώχθηκαν απο τον Κλαύδιο, όλοι οι Χριστιανοί και οι Ιουδαίοι απο την Ρώμη, εγκαταστάθηκαν στην Κόρινθο. Εκεί για πρώτη φορά άκουσαν τον Απόστολο Παύλο και συνεργάστηκαν όχι μόνον προς την κοινή τέχνη την οποία κατείχαν, αλλά αφού βαπτίστηκαν, και στην διάδοση του Λόγου του Θεού.
Φιλοξένησαν και ακολούθησαν τον Απόστολο Παύλο σε πολλές περιοδείες, συγκινδυνεύοντες. Γι’ αυτό και ο Απόστολος όταν έστελνε τις επιστολές του, δεν παρέλειπε να χαιρετίζει και το ένθερμο στην πίστη ζεύγος.
Γνωστοί όμως έμειναν μέσα απο τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου, αλλά και απο την διδασκαλία και ομολογία τους για τον σαρκοθέντα και αναστάντα Κύριο.
Μαρτύρησαν στην Ρώμη επί Νέρωνος με αποκεφαλισμό. Στη Ρώμη δε υπάρχει και κατακόμβη προς τιμήν της Αγίας Πρίσκιλλας, και επεκτείνεται μέσα στη γη πέραν των δεκατριών χιλιομέτρων. Άλλη δε μαρτυρία αναφέρει ότι μαρτύρησαν στην Έφεσο απο παγανιστές.
Όπου κι αν επισυνέβη το μαρτύριό τους, είναι προς μίμηση η αγία τους βιωτή, ο ένθερμος ζήλος, η εργατικότητα, η προσφορά, η θυσιαστική τους αγάπη και το φιλόξενον προς τους εργάτες του Ευαγγελίου ανιδιοτελώς.
Αυτής της Αγίας Μάρτυρος και Ισαποστόλου Πρισκίλλης, η Ιερά μας Μονή κατέχει ως θησαυρό, απότμημα του Ιερού της Λειψάνου, το οποίο δόθηκε στον Καθηγούμενο π. Ισαάκ, απο την Αδελφότητα της Κατακόμβης της Αγίας Πρισκίλης της Ρώμης, κατά την εκεί επίσκεψή του με τον Μητροπολίτη Νειλουπόλεως κ. Γεννάδιο, κατά την 16 Νοεμβρίου 2008.
Η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη της στις 13 Φεβρουαρίου.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε…

Χριστόν αγαπήσαντες και φωτισθέντες τον νουν, τη πίστει ενούμενοι και συζυγία σεμνή, Ακύλας και Πρίσκιλλα, ήσαν μεν πρωεστώτες εκκλησίας κατ’ οίκον, Παύλου δε του φωστήρος συνεργοί και προστάται. Διο αυτούς τιμήσωμεν και μιμησώμεθα.