Παναγίας Καζάν

e2Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας του Καζάν δόθηκε στην Ιερά Μονή  και στον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα και προέρχεται από την Ρωσία. Εκτιμάται από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι ασχολήθηκαν με την συντήρησή της, ότι χρονολογείται πέραν των τριακοσίων ετών και πρόκειται για το παλαιότερο αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας του Καζάν, ενδεχομένως να είναι και η αυθεντική Ιερά Εικόνα. Δεν διακρίνεται το όνομα του αγιογράφου.
Απεικονίζει το Πρόσωπο της Θεοτόκου να στρέφεται προς τον Υιό της, ο οποίος βρίσκεται σε όρθια στάση και ευλογεί. Τα δε γράμματα είναι Ρωσικά και έχει αρκετές φθορές.
Φέρει επάνω της 4 ασημένια νομίσματα, ένα της Οθωμανικής Περιόδου με αράβικα στοιχεία, ένα του 1673, ένα του 1705 και ένα του 1811, καθώς και έναν Μεξικάνικο Σταυρό.
Η Ιερά αυτή Εικόνα τίθεται προς προσκύνηση κατά την εορτή του Αγίου Πνεύματος, κατά τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και την περίοδο των Ιερών Παρακλήσεων του Δεκαπενταυγούστου, αυστηρά και μόνον κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών. Μετά δε φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής.

Το ιστορικό της Ιεράς Εικόνος.
Η ιστορία της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της πόλεως του Καζάν, χάνεται στο βάθος των αιώνων. Η παράδοση αναφέρει πως ήταν δώρο απο τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανό Β΄ προς τους κατοίκους της πόλεως Καζάν τον 13ο αιώνα, για να έχουν την παρηγοριά της Θεομήτορος, απο τις συχνές επιδρομές των αλλοφύλων και των αλλοθρήσκων.
Όταν η πόλη καταλήφθηκε τελικά απο τους Τατάρους το 1438, η Εικόνα της Παναγίας εξαφανίστηκε.
Το 1579 όταν το Κρεμλίνο της πόλεως καταστράφηκε απο πυρκαγιά, οι Μωαμεθανοί απέδωσαν την καταστροφή στην οργή του προφήτου Μωάμεθ και ξέσπασε μεταξύ των κατοίκων της πόλεως εμφύλια σύρραξη. Τότε εμφανίστηκε η Παναγία σε μια μικρή κοπέλα, την Ματρόνα, και της υπέδειξε το μέρος που ήταν θαμμένη η Ιερά Εικόνα.
Η μικρή Ματρόνα εξήγησε τα όσα της συνέβησαν στη μητέρα της και στη συνέχεια ενημέρωσαν τον Επίσκοπο της πόλεως Άγιο Γουρία. Ο Άγιος Επίσκοπος Γουρίας άκουσε με προσοχή την μικρή Ματρόνα και φωτισμένος απο το Πανάγιο Πνεύμα υπάκουσε στη Θεομητορική εντολή και σε βάθος τριών ποδών βρέθηκε η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, στο σημείο όπου υπέδειξε η μικρή, στις 8 Ιουλίου του 1579.
Ο Άγιος Γουρίας μετέφερε την Ιερά Εικόνα με όλες τις τιμές που αρμόζουν στο πρόσωπο της Παναγίας, με την συμμετοχή όλων των Χριστιανών κατοίκων της πόλεως στον Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου εφημέρευε ο μετέπειτα Πατριάρχης πασών των Ρωσιών Άγιος Ερμογένης.
Έκτοτε τα θαύματα της Παναγίας ήταν τόσα πολλά με πρώτο αυτό της ιάσεως του τυφλού Ιωσήφ.
Ο πρώτος Τσάρος της δυναστείας των Ρωμανώφ, Μιχαήλ Θεοδώροβιτς (1613-1645), θέσπισε δύο εορτές προς τιμήν της Παναγίας. Μιας θρησκευτικής, με αφορμή της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνας την 8η Ιουλίου και μιας εθνικής με αφορμή την απελευθέρωση των Ρώσων απο τους Πολωνούς την 22α Οκτωβρίου.
Αυτή η Ιερά Εικόνα έγινε το σύμβολο και η προστάτης όλων των Ρώσων, ενώ οι Τσάροι σταύρωναν τα δαχτυλίδια των αρραβώνων τους πάνω σ’ αυτήν για ευλογία.
Υπήρχε μάλιστα και μια παράδοση, πως όσο η Ιερά Εικόνα ήταν στη Ρωσία θα υπήρχε ειρήνη.
Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας φυλασσόταν στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Καζάν, η οποία χτίστηκε στο σημείο όπου βρέθηκε.
Στις 29 Νοεμβρίου του 1904, η Ιερά Εικόνα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Είπαν πως την έκλεψαν εξαιτίας του βαρύτιμου καλύμματος (πουκάμισου) που την κάλυπτε. Οι ληστές πιάστηκαν, το κάλυμμα βρέθηκε, η εικόνα όμως δεν βρέθηκε ποτέ.
Αλλά και το αντίγραφο που βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε το 1917 καθ’ οδόν προς τη Μόσχα.

e3

Η Εκκλησία της Ρωσίας και ο πιστός λαός απέδωσε τις συμφορές και τους πολέμους στην απόλυα της Ιεράς Εικόνας και τη συσχέτισε με την επανάσταση και τον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο του 1905, τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως και με την Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 και με όλα όσα επακολούθησαν κατά την περίοδο του ολοκληρωτικού Σοβιετικού  καθεστώτος.
Κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν, σύμφωνα με μαρτυρίες, περιφερόταν στα πεδία των μαχών για να ανυψωθεί το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών εναντίων των Γερμανών κατακτητών.
Ένα αντίγραφο; της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του Καζάν, κατά τη δεκαετία του 1970, ένα ζεύγος Ρώσων την εμπιστεύτηκε στον Μητροπολίτη Λαγκαδά κυρό Σπυρίδωνα, παίρνοντας μαζί τους το μεγάλο μυστικό για το ποιοί ήταν και πως βρέθηκε στην κατοχή τους.
Το 2011 όταν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Αρχιμ. Ισαάκ Τσαπόγλου, θέλησαν να αποκαταστήσουν τις φθορές του χρόνου της Ιεράς Εικόνας, την έδωσαν σε ειδικούς συντηρητές επιστήμονες, βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν τους ανακοινώθηκε για το ποια Εικόνα είναι.
Σήμερα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και πλήθος προσκυνητών απο την Ελλάδα και την Ρωσία επισκέπτονται και εναποθέτουν στο Θεομητορικό της πρόσωπο τα εσώτερα της ψυχής τους, προσδοκώντας την παρρησία της προς την Παναγία Τριάδα για εκπλήρωση των αιτημάτων τους.
Τα θαύματα πολλά, καθημερινά, ανερμήνευτα και με την παρρησία της «όπου βούλεται Θεός, νικάται φύσεως τάξις» Ιωάν. Χρυσ.
Η Παναγία του Καζάν είναι πολιούχος της πόλεως Καζάν, προστάτιδα της Ρωσίας, τροφός και σκέπη της Ιεράς ημών Μονής.
Τιμάται στις 8 Ιουλίου.

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟΝ

Ἦχος α΄. Τῆς ἐρήμου πολίτης…

Τῇ σεπτῇ σου εἰκόνι τῇ τοῦ Καζάν νῦν προσπίπτωμεν, κλίνοντες τὸ γόνυ, Παρθένε, τῆς ψυχῆς καὶ τοῦ σώματος, δεόμενοι ἀντιλήψεως, ἁγνὴ, πρεσβείαις πρὸς Υἱόν σου καὶ λιταῖς· ἵνα τύχωμεν, Παρθένε, τῆς παρ’ Αὐτοῦ πλημελημάτων ἀφέσεως, δόξα τοῖς μεγαλείοις σου, σεμνή, δόξα τοῖς θαυμασίοις σου, δόξα ὑπερβαλόντως, κόρη, τῇ δυναστείᾳ σου.

Advertisements