Αρχιμ. Ισαάκ Τσαπόγλου 2010-2015

b02Ο π. Ισαάκ Τσαπόγλου γεννήθηκε το 1967 στον Καλό Αγρό Ν. Δράμας.
Αρχικά τελείωσε την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Καλού Αγρού και την Δευτεροβάθμια στο 2ο και το 6ο Γυμνάσιο Δράμας. Είναι απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νέας Καρβάλης Καβάλας και του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Εκάρη μοναχός την 29η Μαΐου 1986 στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα.
Διάκονος χειροτονήθηκε την 18η Φεβρουαρίου 1990 και πρεσβύτερος την 12η Δεκεμβρίου 1994 από τους Μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα και Μιλήτου κ. Απόστολο, λαμβάνοντας και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.
Διετέλεσε Αρχιερατικός Επίτροπος Λαγκαδικίων, υπεύθυνος του Εκκλησιαστικοῦ Γηροκομείου, Ορφανοτροφείου και Οικοτροφείου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά.
Το 1995 διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά.
Απο τις 5 Μαρτίου 1995 έως και τις 10 Μαρτίου 2013 εκτελούσε καθήκοντα εφημερίου στην Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Λυδία» στην Ασπροβάλτα.
Εκ περιτροπής επι μία πενταετία 2003-2007 εξυπηρέτησε την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος και την εντός αυτής Θεολογική Σχολή της νήσου Χάλκης, καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Πριγκηποννήσων Κωνσταντινουπόλεως.
Την 13η Ιουνίου 2010 ενθρονίστηκε Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη.
Διετέλεσε υπεύθυνος των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων Πέντε Βρύσεων και του Κέντρου Φιλοξενίας Εκκλησιαστικών Αποστολών.
Παραιτήθηκε το 2015 και διορίστηκε Ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος και Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου «Βαλέτσικο» Τσαριτσάνης.

Έχει γράψει τα κάτωθι βιβλία:
1) «Ηγάπησα, Κύριε, ευπρέπειαν οίκου σου»
2) «Η ζωή της Θεοτόκου»
3) «Οι λόγοι της Θεοτόκου»
4) «Προφητείες για την Θεοτόκο»
5) «Χαίρε λαμπρόν της χάριτος γνώρισμα»
6) «Ο Σταυρός του Κυρίου και το σύμβολο του Σταυρου»
7) «Λόγοι Πνευματικοί».

Επιμελήθηκε τις εξης Ιερές Ακολουθίες:
1) «Της ψηλαφήσεως του Αποστόλου Θωμά»
2) «Γενεθλίου της Θεοτόκου»
3) Τις καθημερινές Ακολουθίες του Όρθρου και του Εσπερινού για τις ανάγκες του Τηλεοπτικου Εκκλησιαστικού Σταθμού «4Ε» και του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Λυδία η Φιλιππησία».

Από το 1990 μέχρι το 1995 για τις Κατηχητικές ομάδες της εποπτείας του εξέδιδε το μηνιαίο φυλλάδιο «ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΝΟΗ». Απο το 1999 μέχρι το 2009 εξέδιδε το μηνιαίο φυλλάδιο «ΜΑΘΗΤΕΥΣΑΤΕ».
Αρθρογράφησε στο Ορθόδοξο Χριστιανικό Περιοδικό «Λυδία» και στο Ενοριακό Περιοδικό Αγίου Γεωργίου Σοχού «Μυρωμένα Περιστέρια».

Advertisements